Over ons

Wij zijn AnneMarie en Joyce, de oprichters van Asali. Wij zijn Asali gestart omdat we er wat aan willen doen dat vrouwen zoveel minder vermogen hebben. 

Wij geloven dat geld je de vrijheid geeft om je eigen keuzes te maken, de macht om geen sorry te zeggen. Wij geloven dat het tijd is dat vrouwen net zoveel vrijheid en macht hebben. 

Meer over ons:     AnneMarie       Joyce

Het begon met een gesprek over spaargeld

Het begon met een goh-hoe-doe-jij-dat-gesprekje: Over wat je met je spaargeld moet doen. Ja, we zouden eigenlijk moeten beleggen. Maar … veel werk, klinkt allemaal best ingewikkeld, ik-kan-wel-wat-leukers-verzinnen-om-met-mijn-vrije-zaterdag-te-doen. En ook: ik ben er eens goed ingedoken, maar het is nog knap lastig om er achter te komen waar je nou precies in investeert. En de kosten zijn hoog of onduidelijk of allebei. Kortom, ons spaargeld stond nog steeds op de bank, niets te doen.

Er volgden meer gesprekken over sparen en geld

We gingen eens met andere vriendinnen praten en kwamen er achter dat bijna niemand belegde, maar bijna iedereen dat best zou willen. Hmm, interessant. Onze volgende stap was om op een gestructureerde manier met vrouwen over geld en beleggen te praten en daaruit bleek dat de drempels voor iedereen anders zijn, maar het resultaat is hetzelfde is: vrouwen beleggen maar heel weinig. Te weinig, vinden wij. 

Door niet te beleggen staan vrouwen direct op achterstand

We lazen Nederlandse en internationale onderzoeken en rapporten. We doken in de cijfers en eigenlijk werden we er best een beetje verontwaardigd van: Vrouwen verdienen minder, maar het verschil in vermogen is nog veel groter. En dat heeft heel veel invloed op de keuzes die vrouwen (kunnen) maken.  Of je je kan veroorloven om de baan die nergens naar toe gaat op te zeggen. Om uit een relatie die niet meer werkt te stappen. Om voor jezelf te beginnen, je om te scholen, een wereldreis te maken.

Tijd om hier wat aan te doen

Toen we goed gingen nadenken over hoeveel effect (financiële) vrijheid – en het gebrek daaraan – heeft op het leven van mensen, werden we echt serieus. Tijd om er wat aan te doen dat vrouwen minder te besteden hebben, minder geld hebben en daardoor minder keus  hebben! Zo werd het idee van Asali geboren.  Sindsdien zijn we bezig geweest met uitvogelen hoe we dit probleem precies gaan aanpakken. We hebben Asali op een innovatieve manier opgezet, zodat je meer transparantie krijgt, lagere kosten en minder risico (want betere bescherming voor je geld). Nu zijn we bezig met de vergunningaanvraag, want Asali Beleggen staat straks onder toezicht van de AFM. Wil jij ook een uitnodiging ontvangen zodra we die hebben en Asali beleggen van start gaat?